Ο δρ. Γιάννης Βαλιάντζας είναι μουσικολόγος, με εξειδίκευση στην εθνομουσικολογία, την πληροφορική για τις ανθρωπιστικές επιστήμες και την διαχείριση πολιτισμικής πληροφορίας.

Είναι υπεύθυνος ψηφιακής επιμέλειας και νέων τεχνολογιών στο Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τον Σύλλογο οι Φίλοι της Μουσικής και το Εργαστήριο Συστημάτων Βάσεων Γνώσεων και Δεδομένων του ΕΜΠ, στο ερευνητικό πρόγραμμα «Θράκη – Ανατολική Μακεδονία», όπου διετέλεσε ενεργό μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημιούργησε την εφαρμογή διαχείρισης και διάθεσης δεδομένων του προγράμματος. Επίσης συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, για το ερευνητικό πρόγραμμα «Η Μουσική Παράδοση της Λύρας στην Κρητική Δημοτική Μουσική του Νομού Ρεθύμνης». Στο πρόγραμμα αυτό είχε την ευθύνη της ανάπτυξης του συστήματος διαχείρισης δεδομένων για τα δεδομένα της έρευνας καθώς και του ιστοτόπου για τη διάθεση του υλικού. Από το 2003 δραστηριοποιείται στην παραγωγή πολιτιστικών γεγονότων έχοντας αναλάβει την οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής για πολλές εκδηλώσεις όπερας, μουσικού θεάτρου και συμφωνικής μουσικής στο Φεστιβάλ Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Ναυπλίου, τις Ημέρες Μουσικής Ρόδου, καθώς και μετακλήσεις ορχηστρών και μπαλέτων από χώρες του εξωτερικού όπως Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Τσεχία, Βουλγαρία, Αγγλία και Αυστρία.

Έχει διατελέσει επί σειρά ετών καθηγητής κλασσικής κιθάρας και καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ελληνικό Ωδείο Δάφνης. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ωδείο Ευρωστίνης και έχει διδάξει για τέσσερα ακαδημαϊκά έτη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ στο γνωστικό αντικείμενο της Εθνομουσικολογίας.

Σχετικές καταχωρήσεις